Fotogaléria – Detailným okom

/

/

3
min. čítania
407 x prečítané

Prvýkrát vám prinášame v našom blogu nie článok, ale fotogalériu. Táto sa týka starej Považskej Bystrice.

Na internete sa neustále vedú debaty o tom, či bolo nutné „Starú Bystricu“ zrovnať so zemou, alebo nie. Nuž, odpoveď je aj áno, aj nie. Považská Bystrica sa aj vďaka rozrastajúcim Považským strojárňam formovala vo veľké a moderné mesto. V tom, aby sa rozvíjala do krásy, jej však bránili zastaralé ulice s nízkymi domčekmi, ktoré častokrát nevyhovovali hygienickým, požiarnym, bezpečnostným a vlastne žiadnym predpisom. Boli to stavania s maštaľami, kurínmi, blatovými dvormi či rozpadajúcimi sa stodolami, ktoré by skôr či neskôr museli ustúpiť modernej výstavbe, ktorej sa nevyhlo žiadne mesto.

Dokonca ani centrum mesta, ktoré môžeme vídať z krásnych starých fotografií, či pohľadníc, nebolo výnimkou a tvorili ho stavby, ktoré neboli vyhovujúce ani po statickej stránke a rokmi sa stávali stále viac nebezpečnejšími.

Na druhej strane sa toho dalo zachrániť oveľa viac, ako len farský kostol, budova knižnice, budova bývalej vojenskej správy a budova dnešnej Tatrabanky. Centrum mesta tak bolo zrazu úplne zrovnané so zemou bez akejkoľvek snahy zachrániť všetko, čo sa ešte zachrániť dá. Dôvod už sme si písali dávnejšie. Centrum Považskej Bystrice malo tú smolu, že ležalo na vstupe do mesta. Muselo preto ustúpiť novej, modernejšej výstavbe, ktorá sa však rokmi stáva stále nevkusnejšou.

Na fotografiách často vídame iba tie najlepšie a najkrajšie zábery, takže je ťažko uveriteľné, že na mieste dnešného kina Mier stáli napríklad ešte v roku 1960 kuríny či chlievy. Logicky, každý sa snažil spraviť čo najkrajšie zábery mesta, zvlášť v dobe, kedy si človek nemohol dovoliť nafotiť 30 záberov a vybrať si iba ten najlepší. Tu vám však prinášame zopár fotiek, ktoré sú úplným kontrastom toho, čo si pamätáte z historických pohľadníc. Dúfam, že sa vám galéria bude páčiť.

Scroll to Top